Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa
,,Cine nu este cu noi este singur !”
Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa este una dintre cele mai mari şi mai puternice organizaţii de acest gen din România având, conform datelor oferite de ultimul recensământ efectuat în anul 2017, 6354 membri, personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.
S.L.S.Î.P. Constanța este membru fondator al Uniunii Județene a Sindicatelor Democratice Constanța, fiind afiliat la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (F.S.L.Î.) și la Confederația Sindicatelor Democratice din România (C.S.D.R.).
Începând cu anul 2000, Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa trece printr-un amplu proces de modernizare. Încercăm să reconstruim cultura noastră organizaţională pe baza unei noi filosofii, a unor noi principii, valori şi norme. Suntem convinşi că spiritul de echipă, comunicarea deschisă, implicarea tuturor membrilor de sindicat, flexibilitatea şi managementul de tip participativ sunt valori indispensabile oricărui grup, oricărei organizaţii moderne, așa cum considerăm că este și sindicatul nostru. Credem că acest site poate reprezenta încă un pas spre realizarea acestor obiective.
Pagina www.constanta.sinv.ro se adresează, în special, membrilor S.L.S.Î.P., dar este deschisă tuturor celor care vor să ne cunoască, să ni se alăture (pentru că numai uniți suntem puternici) ori să colaboreze cu noi.
Sperăm că veţi găsi aici toate informaţiile de care aveţi nevoie, fie că sunteţi deja membrul nostru de sindicat, fie că veţi dori să veniţi alături de noi. Aşteptăm sugestiile dumneavoastră pentru îmbunătăţirea acestui site, dar și a activității noastre.
Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța – scurt istoric
Conform datelor oferite de analiza proceselor-verbale, în contextul perioadei ce a urmat evenimentelor din decembrie 1989, pe 4 februarie 1990: ,,un număr de 320 de persoane reprezentând salariați din unitățile școlare constanțene, din fiecare oraș sau comună a județului Constanța participând cel puțin un salariat”, educatoare, învățători, profesori, maiștri, ingineri, pedagogi, personal didactic ajutător, funcționari, personal administrativ, titulari și suplinitori navetiști, au luat hotărârea înființării sindicatului nostru: ,,Conștienți de necesitatea înființării unui sindicat al acestor categorii de salariați toți cei prezenți hotărăsc înființarea sindicatului liber al salariaților din învățământul constănțean”. La 23 februarie 1990, Judecătoria Constanța dispunea înregistrarea SINDICATULUI LIBER AL SALARIAȚILOR DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR CONSTANȚA, care dobândea astfel personalitate juridică
Dintr-un alt proces-verbal aflăm și care erau scopul și obiectivele activității nou înființatului sindicat în județul Constanța: ,, ... activitatea normativă și intrarea în legătură cu factorii de decizie superiori. Cea mai interesantă problemă se arată a fi contractul de muncă, astfel încât toate cadrele didactice să prezinte un contract unitar de muncă. O altă problemă importantă este apărarea drepturilor cadrelor didactice: asigurarea de locuințe, ajutor de șomaj, asistență juridică gratuită, funcționarea caselor de odihnă, ocrotirea mamei și a copilului,concediul plătit pentru copiii bolnavi, stabilirea limitei de vârstă pentru pensionare (52 de ani la femei și 57 la bărbați)”.
Același proces-verbal a reținut faptul că: ,,Profesoara Savciuc [Mioara] propune înființarea unei federații sindicale la nivelul Dobrogei”. Faptul că acea federație nu s-a realizat în acel an 1990 demonstrează că pentru împlinirea unui proiect/a unei idei, este nevoie de pregătire, de context și de oamenii necesari, pregătiți să adopte deciziile necesare la momentul oportun. Această împlinire s-a realizat la nivel național și a fost posibilă câțiva ani mai târziu. Întrunită în ședința din data de 5 octombrie 1993, Adunarea Generală a S.L.S.Î.P. Constanța adopta Hotărârea Consiliului Județean de afiliere la FEDERAȚIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂȚĂMÂNT.
Președinții Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa:
Ștefan Ghencea– 1990-1992
Mihai Contanu – 1992-1994
Tudor Urlea – 1994 - 1998
Ioana Purcărea – 1998 - 2013
Mitică Iosif – 2013- prezent
S.L.S.Î.P. CONSTANȚA: STRUCTURĂ, ORGANE DE CONDUCERE și AFILIERE
- CONFERINŢA JUDEŢEANĂ A LIDERILOR
Este organul suprem de conducere. Cuprinde liderii grupelor sindicale din unităţile de învătământ preuniversitar cu personalitate juridică.
- CONSILIUL DIRECTOR
Se subordonează Conferinţei Judeţene a Liderilor, faţă de care este organ de execuţie. Asigură conducerea S.L.S.Î.P. Constanţa în perioada dintre şedinţele Conferinţei Judeţene. Cuprinde 19 membri aleşi de către Conferinţa Judeţeană a Liderilor, dintre care 4 sunt membrii Biroului Operativ. la nivelul consiliului director s-au constrituit următoarele departamente:
- Socio-profesional (are drept scop protecţi socială şi profesională a tuturor membrilor de sindicat);
- Organizare şi formare sindicală (are drept scop principal organizarea grupelor sindicale, formarea şi perfecţionarea permanentă a liderilor şi a membrilor de sindicat în vederea eficientizării activităţii grupelor sindicale şi a S.L.S.Î.P.);
- Relaţii publice şi comunicare (are drept scop informarea promptă şi corectă a membrilor de sindicat, construirea, îmbunătăţirea şi menţinerea imaginii publice a S.L.S.Î.P. Constanţa în raport cu autorităţile publice locale şi/sau naţionale, mass-media, alte organizaţii şi persoane juridice);
- Cultură, sport, turism (are drept principal scop promovarea interselor culturale, sportive şi de agrement ale membrilor noştri de sindicat).
- BIROUL OPERATIV
Se subordonează Consiliului Director şi Conferinţei Judeţene a Liderilor, faţă de care este organ de execuţie. Asigură conducerea operativă a S.L.S.Î.P. Constanţa în perioada dintre şedinţele Consiliului Director. Este format din 4 membri: Preşedintele S.L.S.Î.P. Constanţa, cei doi vicepreşedinţi şi secretarul executiv; B.O. este ales de către Conferinţa Judeţeană a Liderilor.
- COMISIA DE CENZORI
Este un organ independent faţă de Consiliul Director şi Biroul Operativ. Se subordonează numai Conferinţei Judeţene a Liderilor. Analizează şi verifică activitatea financiară a S.L.S.Î.P. şi supraveghează gestionarea patrimoniului. Reprezintă mijlocul prin care membrii de sindicat exercită controlul asupra modului în care Consiliul Director şi Biroul Operativ gestionează patrimoniul S.L.S.Î.P. Constanța.
- GRUPA SINDICALĂ
În structura de ansamblu, grupa sindicală constituită la nivelul fiecărei unităţi/instituţii de învăţământ cu personalitate juridică reprezintă unitatea de bază a S.L.S.Î.P. Constanţa. Conducerea grupei sindicale este realizată de către Biroul Operativ (preşedintele/liderul grupei sindicale, vicepreşedintele/locţiitorul liderului grupei sindicale, secretarul grupei sindicale), care se constituie şi în parte a Comisiei Paritare bipartite .
AFILIERE
- SINDICATUL LIBER AL SALARIAŢILOR DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR CONSTANŢA:
- este AFILIAT la FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT (F.S.L.Î.) - constituită din sindicatele din învăţământul preuniversitar organizate la nivel judeţean, F.S.L.Î. are cca.170.000 membri, reprezentând cca. 63% din numarul total al angajatilor din educatie, cu 60 de organizatii sindicale afiliate din întreaga țară și membri de sindicat in 4.400 de unitati din invatamant preuniversitar; participă în Comisia de Dialog Social ce funcţionează la nivelul Ministerului Educaţiei.
- Prin Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.Î.) și Uniunea Judeţeană a Sindicatelor Democratice din Constanţa (U.J.S.D. Constanţa) – S.L.S.Î.P. Constanța este AFILIAT și la CONFEDERAŢIA SINDICATELOR DEMOCRATICE DIN ROMÂNIA (C.S.D.R.) – este o confederație sindicală creată în anul 1994, prin desprinderea de C.N.S.L.R.-Frăția; are cca. 350.000 membri și este constituită din federaţii profesionale de ramură reprezentând mai multe domenii de activitate (învățământ, cercetare-proiectare, industrie, comerț, administrație, agricultură, ș.a.); are reprezentanţi nominalizaţi în Comisiile de Dialog Social constituite la nivelul Ministerelor.
CONFEDERAŢIA SINDICATELOR
DEMOCRATICE DIN ROMÂNIA
(C.S.D.R.)
FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE
DIN ÎNVĂŢĂMÂNT
(F.S.L.Î.)
UNIUNEA JUDEŢEANĂ
A SINDICATELOR DEMOCRATICE DIN CONSTANŢA
(U.J.S.D. Constanţa)
SINDICATUL LIBER AL SALARIAŢILOR DIN
ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR
CONSTANŢA (S.L.S.Î.P.)
GRUPA SINDICALĂ
(CONSTITUITĂ LA NIVELUL UNITĂŢII/INSTITUŢIEI DE ÎNVĂŢĂMÂNT CU PERSONALITATE JURIDICĂ)
UNIUNEA JUDEȚEANĂ A SINDICATELOR DEMOCRATICE CONSTANȚA
Scurt istoric
U.J.S.D. Constanța a fost înființată pe 15 martie 1995, pentru afirmarea unui sindicalism autentic, ca o necesitate a întăririi mișcării sindicale pe plan județean, la inițiativa a șapte sindicate județene (Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, Sindicatul Cimentul Medgidia, Sindicatul Carmeco, Sindicatul Aesculap din Spitalul Clinic Municipal Constanța, Sindicatul C.A. Sanitare Hypocrat din Direcția Județeană Constanța, Camera Medicilor din Constanța și Sindicatul C.A. Sanitare din Spitalul Mangalia ) afiliate pe plan național la federații ce și-au manifestat acordul de a face parte din cea mai tânără și, sperăm, de perspectivă confederație, Confederației Sindicatelor Democratice din România. La foarte scurt timp de la înființare, existența U.J.S.D. Constanța a fost legalizată prin sentința judecătorească nr. 249/05.05.1995, emisă de către Tribunalul Constanța.
Sediul său a fost inițial pe str. Ștefan cel Mare, nr. 89, iar în prezent este pe str. Ștefan cel Mare, nr.13, et. II.
Ca membră componentă a Confederației Sindicatelor Democratice din România, U.J.S.D. Constanța a fost și a rămas o organizație fără caracter politic, constituită în scopul apărării și promovării intereselor profesionale, sociale, culturale și sportive ale membrilor și drepturile acestora prevăzute în legislația muncii și în contractele colective de muncă.
În acest moment, U.J.S.D. Constanța are în componență: Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța (președinte, Mitică Iosif), Organizația Sindicală Cimentul – filiala Medgidia (președinte, Spătaru Cristian) și Sindicatul ,,Apele Române - Dobrogeaˮ (președinte, Cristinel Antonaru).
Prin U.J.S.D. Constanța, ca reprezentantă în teritoriu a Confederației Sindicatelor Democratice din România, ne implicăm în activitatea diverselor structuri bi și tripartite de dialog social, unde promovăm interesele membrilor noștri de sindicat și încercăm să determinăm rezolvarea problemelor cu care aceștia se confruntă: Comisia de Dialog Social constituită la nivelul Instituției Prefectului județului Constanța, Consiliul Consultativ al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă, Consiliul de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate și Consiliul Consultativ Tripartit din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă.
Componența primului Birou Operativ al U.J.S.D. Constanța:
- Președinte - prof. Tudor Urlea, S.L.S.Î.P. Constanța;
- Vicepreședinți – doctor Mihai Trandafir, Camera Medicilor Constanța; inginer Marin Suliman, Sindicatul Cimentul Medgidia; maistru Doru Iacovici, Sindicatul Carmeco Constanța;
- Secretar – prof. Adriana Sanda Albu, S.L.S.Î.P. Constanța.
Președinții U.J.S.D. Constanța:
- prof. Tudor Urlea, S.L.S.Î.P. Constanța (1995 - 1998);
- prof. Alexandru Ionescu, S.L.S.Î.P. Constanța (1999 - 2006);
- prof. Ioana Purcărea, S.L.S.Î.P. Constanța (2006 - 2014);
- prof. Mitică Iosif, S.L.S.Î.P. Constanța (2014 - prezent).